Energieneutrale woningen in Domburg

Door 4 april 2019Algemeen

In 2020 realiseert woningcorporatie Zeeuwland negen woningen aan de H.M. Kesteloostraat in Domburg. Heykon is vanaf 2018 betrokken bij dit project. We zijn verantwoordelijk voor het volledige bouwmanagement en verzorgen onder andere het tekenwerk, de constructie en installaties.

Alles onder één dak

Woningcorporatie Zeeuwland was op zoek naar een partij om het project te begeleiden en uit te voeren. Herman Heijboer, directeur Heykon: “Onze tekenaar heeft de schetsontwerpen van de architect vertaald naar bouwtechnische tekeningen. Ondertussen gingen we aan de slag met de vergunningsaanvraag, de bouwbesluit berekeningen en het selecteren van de juiste aannemer.” Dat Heykon alles onder één dak biedt, is voor de opdrachtgever een groot voordeel. Hans van der Zwet, Zeeuwland: “De lijnen zijn kort en er is één aanspreekpunt. Daarnaast stuurt Heykon strak op de planning en het budget.”

Energieneutraal

Het Singelgebied in Domburg krijgt er in totaal negen levensloopbestendige woningen bij. De slaapkamer en badkamer zijn gesitueerd op de begane grond. Een vereiste was dat de woningen allemaal ‘NOM’ zouden worden (Nul op de Meter). De woningen krijgen dan ook allemaal zonnepanelen op het dak. Dit was een grote uitdaging, maar niet onmogelijk. Herman: “De ligging van de woningen is voor zonnepanelen in eerste instantie niet ideaal. Het dak van de woningen biedt gelukkig voldoende oppervlakte om meer zonnepanelen te kunnen installeren. Verder worden de woningen goed geïsoleerd en maken we gebruik van warmtepompen voor een zo optimaal mogelijk rendement.”

Uitvoeringsfase

Inmiddels ligt de vergunningsaanvraag bij de gemeente. Na een definitief akkoord is de bouw begonnen in 2020 en eind van dat jaar opgeleverd. Het resultaat is goed te zien op de afbeeldingen hiernaast.